Pierwszy post z kategorii „kuchnia” pojawia się na blogu tak na prawdę dzięki Wam! Kiedy na Insta Story powiedziałam, że piekę chlebek bananowy i robię zdrowe marmolady, zasypałyście mnie wiadomościami z prośbami o przepis. Stwierdziłam, że już czas najwyższy zacząć dodawać wpisy kulinarne właśnie tu na blogu. Tym bardziej, że przepisy, które nagrałam Wam na You Tube cieszą się ogromną popularnością i często prosicie o kolejne. Te dzisiejsze będą nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe.
Zacznijmy od chleba. Przepis na chlebek bananowy biorę zawsze z książki Ani Lewandowskiej. Ale wiecie co? Za każdym razem robię coś inaczej. Raz daję miód, raz syrop klonowy. Raz mąkę kokosową, raz migdałową, a raz pomieszałam trzy różne, bo akurat miałam końcówki opakowań. Za każdym razem wychodziło pysznie. Do czego zmierzam? Nie musicie się martwić, jeśli nagle okaże się, że nie macie w kuchni jakiegoś składnika. Kombinujcie, próbujcie, szukajcie zamienników.
_________________________________________________________________
Chlebek Bananowy
SKŁADNIKI
- 4 dojrzałe banany
- 4 jajka
- 2 łyżki syropu klonowego (lub miodu)
- 100 g mąki kokosowej (do chlebka ze zdjęć dodałam 100 g mąki ryżowej)
- 50 g oleju kokosowego
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE
Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy jajka, syrop klonowy i blendujemy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy łyżką. Przelewamy ciasto do foremki (konsystencja jest dość płynna) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok.40 minut w 180°C. Ja piekę na funkcji bez termoobiegu, grzałka górna i dolna.
_________________________________________________________________
Przepis na jeden z dżemów wypatrzyłam z kolei na blogu Fashionelki. Przygotowałam marmoladę krok po kroku. Jednak o ile była bardzo smaczna, o tyle jak dla mnie zdecydowanie za słodka. Zaczęłam kombinować po swojemu i koniec końców przepis Elizy nieco zmodyfikowałam. Na dodatek w przypływie weny kulinarnej wymyśliłam swój autorski – na marmoladę z żurawiny 😉
Marmolada Daktylowa z Cytryną i Limonką
SKŁADNIKI
- 10-15 suszonych daktyli
- 1 cytryna
- 1 limonka
- skórka starta z cytryny
PRZYGOTOWANIE
Daktyle zalewamy wrzątkiem, żeby zmiękły. W międzyczasie sparzamy wrzątkiem cytrynę i ścieramy na tarce skórkę. Do miski wkładamy odciśnięte z nadmiaru wody daktyle, startą skórkę z cytryny, cytrynę i limonkę (pamiętajcie o pozbyciu się pestek). Wszystko blendujemy na gładką masę i gotowe!
_________________________________________________________________
Marmolada Żurawinowa z Pomarańczą
SKŁADNIKI
- garść suszonej żurawiny
- 1 pomarańcza
- odrobina limonki (opcjonalnie – jeśli tak jak ja lubicie słodycz przełamaną kwaśną nutką) 😉
PRZYGOTOWANIE
Możemy od razu zblendować składniki na gładką masę i marmolada będzie gotowa. Ja natomiast przepłukałam dwukrotnie żurawinę wrzątkiem, żeby marmolada nie wyszła za słodka.
Proste, bardzo szybkie do zrobienia i zdrowe. Trzymane w lodówce, będą dobre do spożycia przez kilka kolejnych dni. Pytanie tylko, czy nie są zbyt pyszne, żeby nie zniknąć w przeciągu kilku godzin?